Pozitif Algı

Özgül Fobiler (agora fobi, klostro fobi..)

ÖZGÜL FOBİLER

 

Çocukluktaki ya da bebeklikteki olaylar... Çocuklukta ve bebeklikte dünya çok büyük ve anlayışımız ise çok kısıtlıdır. Zaten çoğu yeteneğimizin olmadığını ve bakıma muhtaç olduğumuzu söylememe bile gerek yok. Bu yüzden bu yaşlarda yaşadığımız korkular, eğer bir şeyler yapılmazsa sonsuza kadar devam ederler. Buna güzel bir örnek araknofobi, yani örümcek kokusudur.

 

Bu korku o kadar kolay oluşur ki, bir örnek vermek gerekirse; bir gece çocuk uyumak için yatağına gider, annesi odayı terk edince yukarıdan küçük bir örümcek süzülerek çocuğun burnuna konar. Bu uzun bacaklı, kıllı, tüyler ürpertici yaratığı gören her çocuk, bu yaratığın onu yiyeceğini düşünür ve korkar. Bu tek vuruşluk öğrenmeyle gerçekleşen travmatik olay, hemen belleğe kazınır. Bundan sonra o kişi ne zaman örümcek görse bilinçsiz gerileme meydana gelir ve zihnimiz hemen o ilk örümcekten korktuğunuz geceyi hatırlar.

 

Korku ve fobiler hassas ve yeniden harekete geçirilebilecek olaylardır. Ve yetişkin bakış açısıyla kolaylıkla düzeltilebilirler ve yeniden ayarlanabilirler.

 

Orijinal, hassaslık yaratan olay, genellikle bu karşılaşmaların ilkidir ve insan böyle durumlarda neden nefret ederse ona karşı hassas olur.

 

Faal olay, fobiyi yeniden insana yaşatan olaydır. Bu, fobiyi yaratan olay ya da yıllar sonra gerçekleşen bir olay olabilir.

 

Şaşırtıcı bir şekilde, böyle korkular yaşayan insanlara, bir bilginin öğrenilmesi kadar kısa bir süre içinde yardım edilebilir. Bu insanlara bu korkuları yaşatan şeyler silinebilir. Böylece bunlarla mücadele etmek de daha kolay hale gelir. Bunlar için hızlı fobi yaklaşımı gibi teknikler ya da korkulan şeklin yeniden ayarlanması yoluyla hastaya yardımcı olan diğer hipnoterapik yollar vardır.

 

Aşağıda fobi ya da korkuları hafifletmek için kullanılan hipnotik müdahalelerin temel adımları verilmiştir:

 

1.      Rahatlama: hipnotik indüksiyon tekniklerinin çoğuyla başarılabilir. Kaygı ya da diğer gerilimler fiziksel rahatlama telkinleriyle birlikte derin yavaş nefeslerle sağlanabilir.

 

2.      Hipnoanaliz: hipnoanaliz başka birçok hipnotik teknikle korku ve bunların sebeplerini öğrenmede kullanılabilir.

 

3.      Strateji kopyalamanın gelişmesi ya da ego güçlendirmesi: direk hipnotik telkinlerle çocuğa bu korkuyla baş edebileceği aşılanabilir.

 

4.      Durumlarda değişen nitelikler: olaylar hipnoanaliz, metafor, tekrar çerçeveleme ve diğer tekniklerle değiştirilebilir.

 

5.      Güvenli bir yerde korkulan uyaranla yüzleşme: bir çok terapistin de söylediği gibi korkuyla yüzleşmek problemi çözmede her zaman yardımcıdır. Hasta hipnoanalizlerle çocuk korktuğu uyaranla güvenli bir yerde bir arkadaş ya da bir oyuncakla gibi karşılaşarak korkuyu yenebilir.

 

6.      Kendi kendine yeterliliğin ve kontrolün artması: kendi kendine yeterlilik insanın yetenekleri ve bilgisiyle karşılaştığı sorunu kendi kendine çözebilmesidir.